zondag 10 februari 2013

Kaart Flevoland en Lelystad - Nederland Vakantie

Kaart Flevoland: CIA
Flevoland is een van de twaalf provincies van Nederland. De provincie ligt ongeveer in het midden van het land en telt 397.772 inwoners (september 2012). De hoofdstad is Lelystad.

De provincie is de jongste van Nederland en bestaat uit de Noordoostpolder en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, die samen de Flevopolder vormen.

Flevoland grenst in het noorden aan de provincie Friesland, in het oosten aan Overijssel en Gelderland en in het zuiden aan Utrecht en Noord-Holland.

In het westen ligt de provincie aan het IJsselmeer.

Lelystad is via een dijk verbonden met de stad Enkhuizen in de provincie Noord-Holland.

De provincie is ontstaan door de drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee. Dit project werd grotendeels ontworpen door ingenieur Cornelis Lely (1854-1929), waarnaar de provinciehoofdstad is genoemd.

De Noordoostpolder is vooral ingericht als landbouwgebied. Zuidelijk Flevoland is voornamelijk bestemd om de bevolkingsgroei in de dichtbevolkte Randstad op te vangen.

Gemeenten Flevoland
De provincie Flevoland is bestuurlijk ingedeeld in 6 gemeenten. Dit zijn Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde.

Vakantie
Toeristische trekpleisters in Flevoland zijn naast de steden, dorpen en polders een aantal recreatiegebieden en bosgebieden en musea.

De randmeren Veluwemeer, Eemmeer, Gooimeer, Ketelmeer, Markermeer en het IJsselmeer trekken veel bezoekers vanwege de watersportmogelijkheden en de stranden.

Belangrijke natuurgebieden zijn de Lepelaarsplassen, de Oostvaardersplassen en het Horsterwold.

Een prachtige historische bezienswaardigheid in de Noordoostpolder is het vroegere eiland Schokand, waar een museum is gevestigd. Het eiland staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bij Biddinghuizen ligt het attractiepark Walibi World.

Bij Dronten-Ketelhaven is het Museum voor Scheepsarcheologie gevestigd, met een uitgebreide collectie scheepsarcheologie en exposities over de geschiedenis van de Zuiderzeevaart en de scheepsbouw in de late middeleeuwen.

Het Nieuw Land Poldermuseum in Lelystad geeft een historisch overzicht van de inpolderingen van de Zuiderzee.

Langs de randmeren in Flevoland liggen tal van jachthavens en campings.

Steden Flevoland
Naast de hoofdstad Lelystad zijn een aantal andere steden en plaatsen in Flevoland: Almere, Dronten, Urk, Zeewolde, Emmeloord, Biddinghuizen, Swifterband, Tollebeek, Nagele, Ens.

De provincie is met spoorwegen verbonden met Amsterdam en Zwolle. Bij Lelystad ligt het vliegveld Lelystad Airport.

Kaart Flevoland
De onderstaande blanco kaart van Flevoland toont de ligging van de gemeenten.

Kaart Flevoland: CBS